SEARCH

crisp white massing. m.

The U House located in Ericeira, a World Surfing Reserve, was designed for José Gregório three times national Surf champion and a well known big wave rider, his wife and two daughters. This 300 Square meter house occupies a big lot, surrounded by a dense mesh of trees, on top of a hill overlooking Saint Lorenzo Bay. Our mutual interest in sustainability didn’t keep us from wholeheartedly embracing modern design. The goal was to avoid green pronouncements, allowing to achieve ascetics and exciting architecture solutions, instead of designing a building fully controlled by superfluous green technologies and merely aggregating raw materials.

The house design emerges from the inevitability of protection of prevailing winds. The north wind dominant in the summer and the stormy south wind dominant in the winter carrying the rain from the sea. Therefore the central idea was a design based in the reinterpretation of ancient’s Mediterranean patio houses, creating a patio sitting on a plateau embraced by two long arms interconnected by a third body, never ignoring the fabulous views to the west even in interior spaces. Abundant glazing brings in natural light while a high performance envelope controls temperatures. Eco-friendly Interior finishes and art work made from recycled materials take place in prominent places in the house.

click to jump

Share
Facebook Twitter Google+

ABOUT

BVS IS THE STUDIO AND EZINE OF GLOBAL NOMAD ARCHITECT AND ARTIST MICHAEL AMMERMAN CURRENTLY PERCHED IN A PALM TREE HIGH ABOVE SUNNY MIAMI BEACH ☼

BVS_ A CROSS-MEDIA STUDIO + A GLOBAL DESIGN RESOURCE™

SOCIALIZE

10K FOLLOWERS

RIGHTS

© 1999 2016 BLUEVERTICALSTUDIO. ALL RIGHTS RESERVED. ALL EZINE ARTICLES & IMAGES ARE COPYRIGHT OF THEIR RESPECTIVE AUTHORS.